COLUMN

EEN CAO ACHTER DE SCHERMEN

Janneke Waage (Maarssen, 1969) studeerde arbeids- en organisatiesociologie. In 1994 kwam zij bij FNV Bouwen & Wonen in dienst als beleidsmedewerker. Zij is nu bestuurder en cao-onderhandelaar voor Woondiensten.

Vakbondswerk in coronatijd… Ja ja, dát is me wat! Denk bijvoorbeeld aan zoiets als cao-onderhandelingen. Als bestuurder Woondiensten heb ik ze al vaker meegemaakt. En de laatste jaren zit ik ook zelf aan de onderhandelingstafel. Een deel van mijn werk dat er de laatste jaren ‘gewoon’ bij hoort.

Het was dan ook een rare gewaarwording om te merken hoe het coronavirus de normale routine in de war schopte. Hoe er praktische problemen ontstonden. Even iets printen, even over iets sparren zoals je normaal doet bij de koffieautomaat; het werd ineens lastig. Geen kantinebijeenkomsten met corporatiemedewerkers, maar online informatiesessies en cao-cafés.

De verrassing dat het op die manier eigenlijk ook wel werkt. En toch ook af en toe het eenzame gevoel als onderhandelaar, thuis op zolder achter de computer. Te merken hoe fijn het is om tijdens een wandelingetje in het park ‘om de hoek’ even na te kunnen denken over lastige punten.

Ook het onderhandelen zelf liep anders dan anders. Op een bepaalde manier emotioneler. De lontjes waren korter. En de beleving van de maanden waarin corona ons in de greep hield, drukte duidelijk zwaar.

Toen het kabinet op 14 december de lockdown afkondigde, kreeg het onderhandelen ineens ook een hele andere vorm. Als onderhandelingsploeg van vijftien personen was fysiek bij elkaar komen even niet mogelijk. En digitaal onderhandelen was eigenlijk ook geen goed idee. Digitaal gaat er immers té veel van de communicatie (lichaamstaal) verloren. Daarbij was het gat tussen wat werkgevers wilden bieden en wat werknemers wilden hebben nog veel te groot. De geplande onderhandelingsronde in december ging niet door. En daarmee was ook de kans op een nieuwe cao vóór de kerst verkeken.

IN VREEMD VAARWATER

Het cao-traject kwam in vreemd vaarwater terecht. Toen in januari de aangescherpte coronamaatregelen nog steeds bleken te gelden, zijn we op zoek gegaan naar een andere manier van werken. In een heel klein groepje kwamen we twee keer bij elkaar om een gesprek te hebben. En verder gebeurde alles door ‘over en weer’ tekstvoorstellen te mailen. Een manier van werken die meer dan eens tot ergernis en onderlinge strubbelingen leidde. Maar toen op 23 februari de onderhandelingen formeel - digitaal - werden voortgezet, lag het resultaat eigenlijk al op de planken. Het moest alleen nog geformaliseerd worden. En zo kregen de leden een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voorgelegd dat letterlijk en figuurlijk ‘achter de schermen’ tot stand is gekomen. Vakbondswerk in coronatijd… Ja ja, dát is me wat!

Janneke Waage Bestuurder Woondiensten

Deel deze pagina