TEGEN DE VLAKTE

OUD BONDSKANTOOR WOERDEN GESLOOPT

Tekst Peter van der Aa Beeld Harald Lakerveld/Sjaak Ramakers

Voor veel (kader)leden en (oud-)medewerkers van FNV Bouwen & Wonen was het wel even slikken toen het voormalige hoofdkantoor van de bond in Woerden viel onder de slopershamer. Maar… er komen woningen voor terug.

Het was 1973 toen minister Hans Gruijters van Volkshuisvesting in het kabinet-Den Uyl de officiële opening verrichtte van het nieuwe hoofdkantoor van de Federatie Bouw- en Houtbonden. De federatie was het samenwerkingsverband van de Bouwbond NVV en de Bouw- en Houtbond NKV. Als aanloop naar een toekomstige fusie tot Bouw- en Houtbond FNV (die haar beslag zou krijgen op 1 januari 1982) gingen de bonden samenwonen. Ze kozen daarvoor een locatie die zo’n beetje in het midden lag tussen hun oude vestigingsplaatsen Amsterdam (NVV) en Utrecht (NKV). Een mooie plek werd gevonden in Woerden, pal achter het NS-station.

Meer dan veertig jaar functioneerde het gebouw aan de Houttuinlaan als hoofdkantoor van de bond, die later zijn roepnaam veranderde in FNV Bouw en nog later in FNV Bouwen & Wonen. Toen in 2015 de grote zelfstandige FNV-bonden fuseerden tot een nieuwe bond, werd het kantoor verlaten en verruild voor het Centraal Vakbondshuis in Utrecht.

De sloop van het kantoor in Woerden mag het einde van een tijdperk heten. Wel komt, geheel in de geest van Bouwen & Wonen, op de plek van het voormalige bondskantoor een nieuw wooncomplex. Onder de naam De Houttuin worden er zes moderne en duurzame appartementengebouwen gebouwd met in totaal 265 woningen, waaronder 82 sociale huurwoningen.

Deel deze pagina