ZWAARWERKREGELING

Jan en Corina Mertens overleggen in het FNV-vakbondshuis in Tilburg met consulent Desiree van den Hout.

TILBURGSE MEUBELMAKER ALS EERSTE IN ZWAARWERKREGELING

Tekst Peter van der Aa Beeld Martin de Bouter

'ALS IK ZAG HOE HIJ ZICH NAAR HET WERK SLEEPTE, DAT WAS TREURIG'

‘Het enige dat je nu nog staat te doen, is genieten van je welverdiende pensioen.’ Een T-shirt met die tekst droeg Jan Mertens uit Tilburg op zijn laatste werkdag. Hij was er als de kippen bij om als allereerste gebruik te maken van de zwaarwerkregeling in de meubelindustrie. Na vijftig jaar fysieke arbeid is het welletjes geweest. ‘Net op tijd’, zegt hij, ‘want het ging echt niet meer’.

Eind vorig jaar werd een nieuwe cao Interieurbouw en Meubelindustrie afgesloten. Met daarin, naast een mooie loonsverhoging, de zwaarwerkregeling. Sinds 1 januari 2022 kunnen werknemers die langdurig in een fysiek zwaar beroep hebben gewerkt, eerder stoppen. Bestuurder Fedde Boonstra van de FNV is daar erg blij mee. ‘Deze regeling was hard nodig. Hiermee kunnen werknemers gezond de eindstreep halen’.

TREURIG GEZICHT

Dat het inderdaad hard nodig was, kunnen Jan Mertens en zijn vrouw Corina beamen. Jan (66) zat vijftig jaar in de meubelindustrie nadat hij op zijn zestiende van de lts kwam. De laatste jaren was het werken hem een zware last geworden. ‘Lichamelijk ging het steeds slechter. Ik kon mijn collega’s niet meer bijhouden.’ Corina vult aan: ‘Als ik zag hoe hij zich ’s morgens naar zijn werk sleepte, dat was een treurig gezicht'.

GOUDHAANTJE

Jan kon de afgelopen twee jaar al wel gebruik maken van een regeling die hem in staat stelde een dag in de week minder te werken. Op woensdag hoefde hij niet om 7 uur ’s morgens op pad naar de fabriek van Espero mobiele wanden in Waalwijk maar kon hij thuisblijven. Dat gaf enige verlichting. Hij was op dat spoor gezet door vakbondsconsulent Desiree van den Hout.

Jan is lid van de FNV en had de bond gevraagd naar mogelijkheden om eerder met werken te stoppen. ‘Het klikte meteen met haar’, zegt hij. ‘Die meid is een goudhaantje. We hebben intensief contact met elkaar gehad. Ze heeft, samen met ons, alle opties en de financiële gevolgen ervan bekeken en berekend. Het leek aanvankelijk niet haalbaar om voor mijn AOW-leeftijd uit het arbeidsproces te stappen. Alleen die ene dag rolde er als mogelijkheid uit.’

EERSTE WERKNEMER

Er kwam nieuwe hoop toen Jan hoorde dat de FNV voor de meubelindustrie de zwaarwerkregeling in de cao wilde afspreken. Hij ging met Desiree in gesprek over de vraag of hij daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Dat bleek het geval. Op de dag dat de regeling inging, 1 januari 2022, was Jan meteen de eerste werknemer die daarvan profiteerde. Hij was inmiddels 66 jaar maar kon mooi nog maanden eerder stoppen dan normaal.

FNV-consulent Desiree is blij voor Jan en Corina. ‘Het is een lange weg geweest en ze hebben veel geduld moeten oefenen. Als het dan uiteindelijk lukt is dat een enorme opluchting.’ Corina: ‘Alle lof voor Desiree. Zij is echt een pitbull die zich vastbijt in de zaak waar ze mee bezig is. Ze heeft zich drie jaar voor ons in de strijd gegooid'.

AFTELKALENDER

Jan heeft emotioneel maar voorzichtig vanwege corona afscheid genomen van zijn collega’s. Corina en zijn dochter hebben ervoor gezorgd dat hij met een aftelkalender de maanden, weken en dagen tot zijn vervroegde pensionering kon wegtikken. Op zijn laatste werkdag gaven ze Jan het T-shirt met op de rug de tekst: ‘Het enige wat je nu nog staat te doen, is genieten van je welverdiende pensioen'. En daar zijn Jan en Corina nu samen mee bezig. Ze maken een feestje van hun nieuwe levensfase.

'ALLE LOF VOOR VAKBONDSCONSULENT DESIREE. ZIJ IS EEN ECHTE PITBULL'

Deel deze pagina