IN BEELD

BOUWTOEKOMST VOOR STATUSHOUDERS

Tekst Marijke van der Linde Beeld Martin de Bouter

Muchwi Abraha Hailu uit Eritrea aan het werk bij Heijmans op het Haagse stadhuis.

Heijmans biedt gediplomeerde statushouders stageplekken en baangarantie. Een win-winsituatie. Want zo krijgen statushouders toekomstperspectief in Nederland èn vervullen goed opgeleide bouwlieden vacatures.

‘Even kijken of er spanning op staat’, zegt elektromonteur Dik Boom. Statushouder en stagiaire Muchwi Abraha Hailu overhandigt hem een spanningzoeker. ‘Nee, zie je. Deze kabel moeten we voorzichtig loshalen.’

Hailu is een van de 28 statushouders die bij Heijmans in dienst is. Samen met collega en buddy Boom onderhouden ze de elektra van het stadhuis in Den Haag. Boom haalt zijn collega elke dag thuis op en ze werken nauw samen. Zo leert Hailu de kneepjes van het vak in de praktijk. Vandaag repareren de elektromonteurs een defect stopcontact op de elfde verdieping. Ook kabels trekken, stopcontacten aanleggen, rookmelders en lampen installeren horen bij de werkzaamheden. Alles wat door koperdraad loopt.

Fijn samenwerken

‘Het werk is divers, dat maakt het interessant. En het is fijn om samen te werken met collega’s’, vertelt Hailu. Hij spreekt al een aardig woordje Nederlands. De statushouder uit Eritrea volgt een BBL-opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties op niveau mbo-3. Deze opleiding is ontwikkeld door opleidingsorganisatie Temphory en stichting Vluchteling-Studenten UAF. Een antwoord op de gretige arbeidsvraag vanuit statushouders en het bouwliedentekort. Heijmans is intensief betrokken bij het leer-werktraject en biedt stageplekken en baangarantie.

‘Een heel goed initiatief’, vindt Theo van der Werf, FNV-vakbondsbestuurder in de regio Brabant en Limburg. Hij behartigt de werknemersbelangen. ‘In de eerste plaats krijgen statushouders toekomstperspectief in Nederland, met kansrijke beroepen. In de tweede plaats wordt de sector bouw en techniek aan goed opgeleide mensen geholpen.’ Van der Werf benadrukt de enorme behoefte aan nieuwe vakkrachten vanwege het grote woningtekort en de energietransitie.

Mooie kans

Voor Heijmans is dit is één van de manieren om aan mensen te komen die goed zijn met hun handen. ‘Daar zijn wij erg blij mee’, vertelt regiomanager Niek van der Plas, die Hailu in dienst nam. 'En het is natuurlijk een mooie kans voor statushouders.’ Alleen al bij de Heijmans-vestiging in Leiden zijn 25 vacatures. Van der Plas: 'Door het tekort aan technisch opgeleide mensen kun je tegenwoordig een goede boterham verdienen binnen dit vakgebied. Techneuten zijn straks de mensen met de stropdassen.'

Op de vlucht

Hailu werkte in Eritrea als maatschappelijk werker en in de bouw, net zoals zijn vader. Maar de mensenrechtensituatie in zijn vaderland behoort tot de slechtste ter wereld. Critici en tegenstanders van het regiem worden opgepakt. Alle mannen tussen de 18 en 50 jaar oud moeten verplicht het leger in. ‘Je moet vechten als er oorlog uitbreekt en krijgt slecht betaald. Als je weigert, moet je vijftien tot twintig jaar naar de gevangenis, vertelt Hailu. Om die reden vluchtte hij in juli 2015 via Soedan en Libië naar Italië. In Nederland kreeg hij een permanente verblijfsvergunning. Nu woont hij in Leiden, samen met zijn vrouw en kinderen. ‘Het voordeel van oudere werknemers met een gezin, zoals Hailu, is het verantwoordelijkheidsgevoel’, zegt leidinggevende Leon Zirkzee. ‘Hij is er altijd. Èn hij is altijd op tijd, ook al is dat in zijn cultuur minder belangrijk. Je kunt op hem bouwen.’ Zirkzee ervaart Hailu verder als gedreven, collegiaal en proactief. Binnen de taal en techniek boekt hij de nodige vooruitgang. ‘Ik werk graag met mijn handen en ben handig’, vult de stagiaire aan.

Vaste baan

‘Ervaring in de bouw is fijn, maar geen vereiste. We kijken vooral naar mentaliteit en uitstraling. De rest kun je met voldoende technisch inzicht leren’, vertelt Van der Plas. Gedrevenheid en enthousiasme waren bij Hailu doorslaggevend. De statushouder begon vorig jaar april bij Heijmans en rondt dit jaar zijn opleiding af. Beide partijen hopen dat zijn contract overloopt in een vaste baan.

KHAILU MOEST VLUCHTEN UIT ERITREA EN BOUWT HIER EEN NIEUW BESTAAN OP

Deel deze pagina