MONDIAAL FNV

OP WEG NAAR EEN VEILIGE TOEKOMST

Mondiaal FNV en partner in Bangladesh bestrijden kinderarbeid in kledingindustrie

Joy (15 jaar) zet knopen aan een spijkerbroek. Hij werkt met 3 collega’s aan een broek en samen verdienen ze zo’n € 0,30 per broek. Hij werkt zes dagen per week.

Een gebied waar het wemelt van de werkende kinderen: de wijk Keraniganj in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Daar werkt de arbeids-ngo Bangladesh Labour Foundation (BLF) samen met Mondiaal FNV aan de bestrijding van kinderarbeid. Dankzij sterke lobby is het BLF gelukt om deze wijk door de overheid te laten aanwijzen als prioriteit voor de uitbanning van kinderarbeid. BLF werkt nu samen met alle lokale betrokken partijen aan kinderarbeidvrije werkplekken.

Werken, slapen en eten in dezelfde ruimte

Onzichtbaar, achter vele deuren, in bedompte ruimtes zitten zo’n 120 duizend kinderen onder de zeventien jaar achter een naaimachine. Zij werken niet alleen lange dagen voor de lokale kledingmarkt, maar slapen en eten in dezelfde ruimte. Ze ontvangen geen loon, maar elke week tussen de vijftig en honderd taka (een halve tot een hele euro), waarvan ze zeep kunnen kopen en tandpasta.

Werkgevers en overheid betrekken

BLF heeft lokale vakbonden opgericht, de gekozen leiders zijn door BLF en Mondiaal FNV getraind. Vervolgens zijn die in gesprek gegaan met werkgevers en lokale overheden en hebben ze de lokale gemeenschap bij de strijd tegen kinderarbeid betrokken. De regering is met een nationaal actieplan tegen kinderarbeid gekomen en er is een nationale raad tegen kinderarbeid opgericht, waarin BLF een stem heeft.

Mondiaal FNV blij met resultaten

Ruben Korevaar van Mondiaal FNV is “onwijs trots” op de prestaties van BLF. “Dankzij onze lobby en die van de vakbonden is Keraniganj in beeld gekomen en nu erkend als prioriteitszone.” Een stap op weg naar een veilige toekomst.

Lees meer over het project op mondiaalfnv.nl

STRIJDEN TEGEN KINDERARBEID

Mondiaal FNV werkt aan de bestrijding van kinderarbeid. Benieuwd hoe? Zelf iets doen tegen kinderarbeid? Check www.mondiaalfnv.nl

Deel deze pagina