NATUURSTEENBEDRIJF

VAKOPLEIDING STEENGOED

Docent Corry is verslaafd aan het vak

Tekst Peter van der Aa Beeld Manuela Koelemij/Henny Plat

Natuursteenbedrijven zitten vol werk. En veel vijftigplussers stromen straks uit. Daarom zijn nieuwe steenhouwers uiterst welkom. Centrum Natuursteen haakt daarop in door het opleiden van jonge nieuwkomers in het vak. Corry Kussendrager, de enige vrouwelijke steenhouwer annex docent van Nederland is er de enthousiaste ‘juf’.

Corry Kussendrager (45) begon ooit op de kunstacademie maar vond de opleiding daar ’te vaag’. Ze zegt: ‘Ik wilde graag een echt vak leren. Toen ben ik steenhouwer geworden. Dat heeft raakvlakken met de kunst van het beeldhouwen maar is een echt ambacht. Ik heb een Europese masteropleiding gedaan en heb in diverse landen aan kathedralen gewerkt. Daar werd de grens tussen restaurateur en steenhouwer overbrugd.’ Inmiddels zit Corry 26 jaar in het vak en is ze twintig jaar docent. Ze heeft in het Centrum Natuursteen in Nieuwegein twee groepen van elk dertien jongeren. Die zijn over het algemeen al werkzaam in het natuursteenbedrijf maar willen zich onder leiding van Corry tot allround vaklieden bekwamen. Corry doet meer dan lesgeven alleen. Ze ontwikkelt ook lesstof, bezoekt bedrijven en leermeesters door het hele land en ze werkt nu aan een uitvoerig handboek over alles wat met natuursteen en steenhouwerij te maken heeft.

Verslaafd aan het vak

Tussen de mannelijke leerlingen zit één vrouw, Melissa Liet (31) uit Dieren. Is dat niet eenzaam, alleen tussen al die kerels in het vak en op de opleiding? ‘Helemaal niet’, zegt Melissa. ‘Ik werk liever met mannen dan met vrouwen. Mannen zijn eerlijk en recht voor zijn raap. Daar hou ik van’. Melissa is gewend aan een mannenomgeving. Ze was tien jaar als spuiter in dienst bij een autoschadebedrijf. Toen kreeg ze het aanbod om een dagje mee te lopen in een natuursteenbedrijf en de vonk sprong over. Ze werkt nu al anderhalf jaar als steenhouwer in het bedrijf van een kennis en volgt met veel plezier de opleiding in Nieuwegein. Ze geniet van het leren over steensoorten, het hakken en het maken van teksten in steen. Ze zegt: ‘Corry is verslaafd aan het vak en heel enthousiast, daarmee steekt ze ons leerlingen aan. We leren ontzettend veel van haar.’

Afwisselend werk

Haar klasgenoot Jelle van Riet (22) uit St.-Annaland was autopoetser maar het bedrijf waar hij werkte bood hem geen perpectief. Jelle: ‘Dan ga je om je heen kijken. Ik mocht een dagje meelopen met een natuursteenhersteller en dat sprak me aan. Ik kon voor zeven maanden op proef komen bij mijn werkgever maar ik zit er nu al twee jaar. Het is afwisselend werk want ons bedrijf doet van alles met natuursteen.’ Jelle is lid van de FNV. Op de vraag ‘Waarom?’ is zijn onmiddellijke antwoord: ‘Waarom niet?’ De vader van Mike Verkuil (18) uit Reeuwijk heeft zelf een bedrijf dat zich toelegt op luxe aanrechtbladen. ‘Ik wilde’, zegt Mike, ‘na de basisschool meteen bij hem gaan werken maar hij vond dat ik eerst een degelijke opleiding tot timmerman moest doen. Nou, dat werd niks dus ik kwam toch al snel bij hem in de zaak terecht. Daar heb ik het naar mijn zin.’

Krap met menskracht

Vakbondsbestuurder Henny Plat zit namens de FNV in het bestuur van het Brancheplatform Natuursteen. Zij vertelt dat de bedrijfstak naarstig op zoek is naar nieuwe vaklieden. ‘Het is door de grote drukte in de sector nu al krap met menskracht en dat wordt op termijn alleen maar erger. Er moeten opvolgers komen voor de groep die op het punt staat met pensioen te gaan.’ Henny is regelmatig op lesdagen in Nieuwegein te vinden. Ze is blij met de manier waarop Corry de leerlingen begeleid naar het vakmanschap (m/v). En als het zo uitkomt vertelt ze natuurlijk ook graag over de FNV.

CORRY GEEFT PRAKTIJKLES AAN MELISSA LIET

Deel deze pagina