COLUMN

FNV PRAAT WEER MEE OVER SCHILDERS-CAO

Peter Roos (Wormer, 1962) kwam in 2012 in dienst van (toen nog) FNV Bouw als sectorbestuurder. Thans is hij bestuurder bouw/afbouw en onderhandelt over de schilders-cao.

Beeld Martin de Bouter

Tientallen jaren sloot de FNV samen met CNV Vakmensen de cao voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf (SAG) af met de werkgeversorganisatie OnderhoudNL (en haar rechtsvoorganger Fosag). In 2016 kwamen de beide bonden niet tot een akkoord over een nieuwe cao met OnderhoudNL. De reden hiervoor was dat het bod van de werkgevers te veel verslechteringen inhield voor de schilders. Uiteraard hebben we geprobeerd om de werkgevers op andere gedachten te brengen door middel van acties, maar wij konden onvoldoende een vuist maken en de werkgevers gingen niet overstag. Het gevolg hiervan was dat OnderhoudNL een (slechte) cao overeenkwam met de Landelijke Belangen Vereniging (LBV), die wél akkoord ging met het te magere bod. Wij tekenden bezwaar aan bij het ministerie van SZW maar dat wilde daar helaas niet in meegaan.

Peter Roos: 'Cao moet fors beter'.

GEEN GARANTIES MAAR WE GAAN ERVOOR

Vorig jaar eisten we van OnderhoudNL en LBV dat, als er opnieuw onderhandeld gaat worden over een nieuwe cao (per 1 oktober 2021), de FNV in ieder geval weer moet kunnen meepraten. We lieten weten dat we naar de rechter zouden stappen als ze daar niet op zouden ingaan. Met onze eis zijn ze akkoord gegaan en we zitten dus weer aan tafel! Inmiddels zijn we samen CNV en LBV verkennende gesprekken gestart met werkgeversorganisatie OnderhoudNL in aanloop naar onderhandelingen over een nieuwe cao. Concreet betekent het dat wij nu al in gesprek zijn met de werkgevers over een regeling voor oudere werknemers om drie jaar eerder te kunnen stoppen met werken. Veel mensen (zo’n 1300!) hebben onze petitie voor een zwaarwerkregeling ondertekend. Dit laat zien dat het een belangrijk onderwerp is. Binnenkort starten wij het onderhandelingstraject. Onze inzet zal natuurlijk zijn om de cao fors te verbeteren.

Dat de FNV weer onderhandelt is nog geen garantie voor een betere cao. Het zou zomaar kunnen dat de werkgevers uiteindelijk toch weer een cao afsluiten met alleen LBV en dus zonder de FNV. Dat is recentelijk ook gebeurd met de uitzend-cao. Een goed resultaat is dus niet vanzelfsprekend, daar zullen we hard voor moeten werken. Maar we gaan ervoor!

Deel deze pagina