VOORWOORD

WERK ZAT, OOK VOOR DE BOND!

Janna Mud, sectorhoofd Bouwen & Wonen, verlaat de FNV. In dit magazine een afscheidsinterview met haar. Zij wordt als sectorhoofd opgevolgd door Toon Wennekers. Hier is zijn eerste voorwoord.

Zo gaat dat, als je bij een nieuwe sector betrokken raakt. Je leest van alles in het nieuws dat je anders mist: over afgebroken balkons bijvoorbeeld, of de wurggreep waarin de woningcorporaties zich bevinden: opdracht tot bouwen, maar eerst heffing betalen. En de uitspraak: 'hout is goud' vanwege het tekort aan grondstoffen.

In mijn introductie komen steeds dezelfde begrippen terug: werkdruk, zzp'ers en uitzendkrachten, aanbesteding en (vooral) onderaanbesteding, uithollen van vakbekwaamheid door het 'versplinteren' van het werk en prefab. En dat alles in een wereld waarin gebouwd moet worden, zodat onze kinderen ook kunnen wonen: bouwen, bouwen, bouwen… De vraag is of het werk interessant genoeg blijft, ook voor jongeren, want niets is belangrijker dan eer van je werk hebben. En wat betekent de energietransitie voor ons werk? Isoleren, zonnepanelen, wind… Er moet niet alleen nieuw gebouwd worden, ook moet de bestaande woningvoorraad aangepakt worden. Werk zat, ook voor de vakbond! En alles veilig natuurlijk. Op de bouwplaats maar ook op kantoor achter het beeldscherm.

Mijn naam is Toon Wennekers, en ik mag mij gaan inzetten bij jullie sector: Bouwen en Wonen. Ik volg Janna Mud op als sectorhoofd. Dat is best een uitdaging, want Janna was in lijf en leden betrokken bij jullie sector. Mag ik Janna op deze plaats bedanken voor haar jarenlange inzet?

Ik werk sinds 1994 bij de FNV, eerst bij de Voedingsbond, toen bij Bondgenoten, daarna ben ik een poos betrokken geweest bij Zorg en Welzijn, en nu dan Bouwen en Wonen.

Samen met collega’s en kaderleden gaan we wat mij betreft de belangen behartigen van de werknemers in onze mooie sector. In de bouw en afbouw, de handel (hout en bouwmaterialen), de meubelindustrie, de woningcorporaties, bij de dakdekkers, de schilders ...

Dat is een stuk makkelijker als we meer leden hebben, en daar ligt dan ook de sleutel naar succes. Die opdracht hebben we met z’n allen.

We zien elkaar!

Toon Wennekers Sectorhoofd Bouwen & Wonen

Deel deze pagina