VOORWOORD

PLUS 5 PROCENT IN BOUW & INFRA!

Toon Wennekers, sectorhoofd Bouwen & Wonen, is blij met de nieuwe cao Bouw & Infra en het onderzoek naar de positie van UTA-werknemers. Maar stipt in zijn voorwoord ook een paar grote knelpunten aan.

Behalve een hete zomer en fikse temperaturen was de afgelopen tijd natuurlijk het meest opvallend de ongelooflijk snelle cao die in de bouw en infra is afgesproken. Een cao voor één jaar met een historisch hoge loonsverhoging van 5 procent. Nooit eerder vertoond in de bouw. En dat was keihard nodig. De insteek was ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk geld in het laatje bij kwam. Geld dat vanaf 1 januari wordt gestort op ieders rekening. Normaliter duurt de onderhandeling en de afwikkeling van een nieuwe cao veel langer. En dat is in deze tijd helemaal zeer onwenselijk. Nu is de loonstrook vanaf januari in elk geval iets rooskleuriger, hoewel veruit de meeste mensen geconfronteerd zijn of binnenkort worden met nieuwe torenhoge energierekeningen. Wij maken ons daar zorgen over en hopen dat iedereen de eindjes aan elkaar weet te knopen.

Waar we blij mee zijn is dat werkgevers er eindelijk mee hebben ingestemd om de positie van het uitvoerend, technisch en administratief personeel in de bouw en infra eens goed onder de loep te nemen. Want deze UTA-mensen staan al jaren aan de zijlijn mee te kijken.

Wij gaan ons er hard voor maken dat er een onafhankelijk en grondig onderzoek wordt uitgevoerd. Wat daaruit komt, zullen we gebruiken bij de inzet voor de volgende cao-onderhandelingen.

Verder zijn wij net als jullie allemaal ook in de ban van het ontbrekende beleid als het gaat om de stikstof- en PFAS-normeringen. Wij dringen bij kabinet en met name bij onze bouwminister erop aan hier snel duidelijkheid over te scheppen. Een ander groot probleem zijn de tekorten aan menskracht in de bouw. Ik wil iedereen graag wijzen op de budgetten die beschikbaar zijn voor bij- en herscholing en voor zij-instromers. Vraag het je bestuurder of je consulent, zij kunnen je wegwijs maken en ondersteunen bij een mogelijke aanvraag.

Deel deze pagina