COLUMN

ROBERT

Robert Soeterboek (Rotterdam, 1968) kwam twintig jaar geleden in dienst bij de FNV. Hij is sinds acht jaar consulent bouw en bezoekt dagelijks bouwplaatsen in de regio Rotterdam.

beeld Martin de Bouter

SAAMHORIGHEID OP DE WERKVLOER

Als consulent bouw bezoek ik dagelijks bouwplaatsen in de regio Rotterdam. Net als de meeste bouwvakkers ben ik jong begonnen met werken, namelijk op mijn 17e. Twee jaar later kwam ik in dienst bij een metaalgroothandel/havenbedrijf op de Heijplaat in Rotterdam.


Ik weet nog goed dat ik daar op mijn eerste werkdag meteen al de vraag kreeg of ik lid was van de vakbond. Ik kreeg een formulier onder mijn neus geschoven met het verzoek om dat meteen even in te vullen, zodat ik, net als alle collega’s in het bedrijf, georganiseerd zou zijn.


Het viel mij na een paar maanden op dat er enorme saamhorigheid was op de werkvloer. Als er problemen waren over bijvoorbeeld werkroosters, arbeidstijden of overwerk dan ging men, op advies van de bond, samen naar het kantoor om te vragen om opheldering. Met een positief resultaat kwamen de collega’s dan weer terug.


Die saamhorigheid probeer ik samen met de andere consulenten weer te kweken in de bouwkeet. Ik ben ook altijd op zoek naar de mannen en vrouwen die net zo strijdvaardig zijn als mijn collega’s vroeger bij die metaalgroothandel. En ze zijn er nog! Mannen die strijdbaar zijn en die opkomen voor hun rechten en die zich extra inzetten voor de belangen van hun collega’s.


Als bouwconsulenten staan wij ze bij. Zo hebben we de afgelopen jaren, door onze bezoeken in de bouwkeet, mannen als Kees, Ed, Teo, Sander, Mike, Leo, Herman, Gerard, Mart, Remco, Ricardo, Dennis en Sjack leren kennen. Om er maar een paar te noemen. Zij hebben de eigenschappen die nodig zijn en weten collega’s te activeren om zich in te zetten. Bijvoorbeeld als het gaat om het afsluiten van een goede cao.


Wel hebben ze nog meer collega’s nodig met diezelfde eigenschappen, die op hun beurt ook weer collega’s kunnen activeren. Want het getal maakt macht en door krachten te bundelen bereik je meer op de werkvloer. Saamhorigheid, daar zijn we naar op zoek!


Ook iets voor jou?

Wil jij ook actief worden, je extra inzetten? Neem dan contact op met één van de bouwconsulenten in de regio waar je werkt of woont. Hieronder staan hun contactgegevens.

Noord: Rita Minnes (06 103 68 112) of rita.minnes@fnv.nl); Noord-West: Ramon Linger (06 525 70 275 of ramon.linger@fnv.nl); Zuid-Oost: Erwin van de Kerkhof (06 525 80 292 of erwin.vandekerkhof@fnv.nl); Oost: Marleen Bal (06 512 36 972 of marleen.bal@fnv.nl); Zuid-West: Robert Soeterboek (06 227 27 944 of robert.soeterboek@fnv.nl).