STIKSTOF EN PFAS

FNV EIST SNEL OPLOSSINGEN VOOR DE LANGE TERMIJN

tekst Peter van der Aa, beeld Pexels

Minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen wil de bouw weer op gang helpen. Daarom verhoogt zij tijdelijk de normering voor PFAS-stoffen. 'Maar daarmee zijn de problemen niet opgelost', zegt Janna Mud, sectorhoofd Bouwen & Wonen van de FNV.

De bouwsector zat net weer lekker in de lift, na de langdurige crisis. Toen gooiden stikstof en de PFAS-kwestie roet in het eten. PFAS staat voor een groep van zesduizend niet-afbreekbare stoffen. Daarvan zijn er een heleboel kankerverwekkend. Een gevaar dus voor de volksgezondheid en in het bijzonder voor de gezondheid van de mensen die werken in de bouw en het grondverzet.


Zodra dit tot de overheid doordrong, kwam het kabinet met een strenge normering, waarop bedrijven zich niet hadden kunnen voorbereiden. Na vele weken van aarzelen versoepelde minister Van Veldhoven de normen tijdelijk. De bouw kon grotendeels weer aan de slag. 'Maar daarmee zijn we er natuurlijk niet', zegt Janna Mud van de FNV. 'Er moet snel een oplossing komen voor de lange termijn.'