VOORWOORD

HENK

Veiligheid van zelfstandigen in de bouw. Wie is daar nu eigenlijk verantwoordelijk voor?

beeld Martin de Bouter

VEILIGHEID VAN ZELFSTANDIGEN IN DE BOUW

Veiligheid op de bouw is helaas een steeds terugkerend thema. Met vierduizend zware ongelukken en twintig doden per jaar valt er nog heel veel te verbeteren. Ik kom met collega’s regelmatig op bouwlocaties en dan zie ik de hekken en schaftketen volhangen met waarschuwingen, instructies, tekeningen, toolboxbijeenkomsten en voorschriften. De meeste werknemers hebben VCA en de zelfstandigen een VOL VCA-pas. Je zou dus verwachten dat iedereen op de bouwplaats wel een beetje weet hoe hij moet omgaan met de veiligheid.'


Voorkomen is beter dan genezen

Maar toch zien we nog vaak mensen rondlopen zonder helm, of niet gezekerd op een steiger staan. Of een bouwplaats met te weinig verlichting ‘s morgens of te veel rommel. Ook veel werknemers die de Nederlandse taal niet kunnen spreken of niet goed kunnen lezen. Dat maakt communicatie op de bouw heel lastig en daarmee onveilig. Weten hoe je veilig moet werken en ook echt veilig werken blijken dus vaak twee realiteiten te zijn.


In gesprekken in de keet en met de uitvoerder horen we dat veiligheid hoog in het vaandel staat maar dat werkdruk, haast om de klus af te krijgen en taalproblemen zorgen dat er nog steeds ongelukken gebeuren. En van zelfstandigen wordt verwacht dat ze zelf voor hun veiligheid zorgen. Laat ik hier maar duidelijk over zijn: er is nooit een rechtvaardige reden voor een ongeluk! En een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is ook niet de oplossing. Voorkomen is echt beter dan genezen.


Je bent allemaal verantwoordelijk
De vraag wie de verantwoordelijke persoon is voor de veiligheid bij jou op de bouwlocatie is daarom een beetje theoretisch, want je wilt graag ongelukken voorkomen. Iedereen is wat mij betreft verantwoordelijk. Of je nou werknemer bent, zelfstandige, onderaannemer, uitvoerder of de opdrachtgever. Een rechter oordeelde laatst dat, onder omstandigheden, ook collega’s onderling verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een ongeval.


Maar de belangrijkste vraag is, hoe gaan we op de bouwlocaties nu de veiligheid voor zelfstandigen echt verbeteren? Moet er meer kennis komen over veiligheid? Moet de inspectie SZW meer gaan controleren? Of moet er een beetje meer verantwoordelijkheid worden genomen door iedereen? FNV Bouwen & Wonen heeft veel informatie voor zelfstandigen over veiligheid maar je moet het wel kunnen toepassen op de bouwplaats. Als je als zelfstandige wilt dat we je bouwplaats bezoeken om te praten over veiligheid laat het ons dan weten via projectbouwkolom@fnv.nl


Henk van der Schaft

Bestuurder zelfstandigen en projectleider zzp Bouwen & Wonen