SECTORRAAD
Verkiezingen komend voorjaar; kandidaten Bouwen & Wonen zijn welkom
SECTORRAAD ACTIEF OP BREED TERREIN
Komend voorjaar zijn bij de FNV de verkiezingen voor nieuwe sectorraden. Begin volgend jaar kunnen ook kandidaten voor de sectorraad Bouwen & Wonen zich melden. Ervaren kaderlid Daniël Jansen vertelt over het belangrijke werk van de sectorraad.
Daniël Jansen (48) is in het dagelijks leven werkvoorbereider en meewerkend voorman bij een interieurbouwbedrijf. Daarnaast is hij actief kaderlid voor de FNV. Zo zit hij al twintig jaar in de sectorraad Bouwen & Wonen. Hij bezet daar een zetel die is bestemd voor een lid uit de meubel- en houtsector. Daarnaast kent de raad zetels voor bouw (het merendeel), de woondiensten en nog enkele kleinere bedrijfstakken. De raad telt in totaal 36 zetels, die overigens niet allemaal zijn ingevuld.
‘De sectorraad die volgend jaar wordt gekozen zal kleiner zijn’, vertelt Jansen. ‘We gaan terug naar 21 zetels. Dat heeft te maken met de ledenaantallen van de FNV. We hopen op genoeg kandidaten om die plaatsen ook allemaal kwalitatief goed te bezetten. Dat is belangrijk voor het beleid in de sector.’

Weten wat er speelt
Bij de FNV hebben de leden het voor het zeggen. In elke sector functioneert een (om de vier jaar) democratisch gekozen sectorraad, bestaande uit leden die zelf werken in de sector en weten wat daar speelt. De raad bepaalt de richting van het vakbondswerk met als doel de belangen van de leden zo goed mogelijk te behartigen. Jansen: ‘Belangrijk werk dus. We besluiten bijvoorbeeld over de cao’s die worden afgesloten. Sommigen van ons zitten in de werknemersdelegatie bij de cao-onderhandelingen, dus dicht bij het vuur. We houden ons ook bezig met de pensioenen. En natuurlijk met arbeidsomstandigheden. We zijn actief op een breed terrein.’
Agendacommissie
De sectorraad Bouwen & Wonen heeft geen bestuur maar een agendacommissie, bestaande uit een vijftal leden uit de verschillende bedrijfstakken, onder wie Daniël Jansen. Die commissie stelt de vergaderagenda samen, bereidt de te bespreken onderwerpen voor en verzorgt indien nodig inleidingen. De sectorraad komt gemiddeld eens in de acht weken bijeen, dus een keer of zes, zeven per jaar. Dat hoeven niet altijd fysieke vergaderingen te zijn. Het tijdsbeslag voor de leden is dus beperkt. 'Maar’, zegt Jansen, ‘ook weer niet beperkt tot de vergadermomenten. Je moet weten wat er in je sector aan de hand is, je oor te luisteren leggen. En je moet je verdiepen in alle branches in onze sector want je stemt mee over alle ongeveer twintig cao’s die worden afgesloten. Ik hoop dat we komend voorjaar weer voldoende goede kandidaten vinden voor de raad.' Of hij daar zelf weer bij zal zijn is nog niet zeker. Jansen denkt nog na over de vraag of hij zich opnieuw kandidaat gaat stellen.
(Zie voor meer informatie over de verkiezingen de rubriek Verenigingsnieuws verderop in dit magazine)
Tekst Peter van der Aa Beeld Martin de Bouter